luni, 11 octombrie 2010

Miracolul


Ni se pare util, dată fiind folosirea uneori indiscretă a temei miracolului, să spunem câteva cuvinte despre această temă. Dintr-o cercetare făcută la Londra, în spitalele pentru copii, a rezultat că pruncii ale căror mame erau prezente şi participau la îngrijirile prestate de infirmiere se vindecau de două ori mai repede decât ceilalţi, care primeau şi ei aceleaşi îngrijiri. Asta înseamnă că iubirea stimula energiile fizice în copiii asistaţi de mamele lor şi că ei simţeau profund iubirea lor. Această imagine ne face să ne gândim că energiile naturale nu sunt absente într-un eveniment miraculos, care este constituit, înainte de toate, din ceea ce s-ar putea defini un eveniment-prezenţă.
Un miracol este un eveniment-prezenţă, un eveniment-venire, un eveniment în care mai precis prezenţa lui Dumnezeu se revelează într-un context de lumină care ne pune în contact direct cu el. Miracolul nu este un pumn dezlănţuit în fenomene, pentru a capta atenţia noastră şi a ne prăvăli în minunat, în schimb, este vorba de o dimensiune spirituală, în care evenimentul se situează pe planul iubirii.
Un alt exemplu poate folosi chiar ca parabolă. Şi este şi mai emoţionant: o femeie foarte bolnavă se întoarce de la Lourdes. Este zâmbitoare şi declară că a primit un har foarte mare, acela de a fi văzut vindecarea miraculoasă a unei vecine a ei, bolnavă ca şi ea. Miracolul mai evident aici este cel al carităţii acestei femei, care a uitat propriul caz, care sa şters pentru a implora vindecarea alteia.
Rugăciunea captează acea undă de lumină care emană constant din Dumnezeu. El este ca un generator de unde, ca un transmiţător care este mereu în acţiune. Dacă harul nu ne transformă, este pentru că noi suntem absenţi, este pentru că receptorul nostru nu este în sintonie, nu este în măsură să capteze undele, lumina divină, ajutoarele lui Dumnezeu, care încontinuu ne sunt oferite şi comunicate. Trebuie să cultivăm o atitudine de tăcere şi de respect, pentru a lăsa să crească în noi acea lumină interioară care numai ea permite să discernem prezenţa divină.

Maurice Zundel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta: